Autologna regeneracija tkiva Outin preparatom uključuje korištenje biološki aktivirane plazme pacijenta obogaćene nukleotidima DNA, što predstavlja “spremnik” faktora rasta otpuštenih iz krvnih pločica – trombocita. Metoda se koristi za:

 

PRP-”VAMPIRE FACELIFT” – DEFINICIJA

PRP-“platelet-rich plasma“ ili plazma bogata trombocitima je vlastita krv pacijenta s povećanom koncentracijom trombocita koji svojom aktivacijom otpuštaju faktore (proteine) rasta, odnosno to je pripravak dobiven centrifugiranjem pune krvi kako bi se povećala koncentracija trombocita.

Krv: broj trombocita 150-350 x 10 9 u 1 mm3 krvi + antikoagulans.

PRP: meko centrifugiranje: 1000 okretaja kroz 5-6 minuta.

Prf: 1300-2700 okretaja kroz 8-12 minuta.

PRP znanstveni radovi

Najčešće korišteni derivati krvi u kliničkoj upotrebi:

  • trombocitima obogaćena plazma (prp): platelet rich plasma (krvna plazma bogata trombocitima)
  • trombocitima obogaćeni čimbenici rasta (prgf)
  • trombocitima obogaćen fibrin (prf)
  • trombocitima i leukocitima obogaćena plazma (l-prp)
  • trombocitima i leukocitima obogaćeni fibrin (l-prf), itd.

Trombociti – povijest otkrića

Kroz povijest, prije i poslije znanstvene revolucije, do današnjih dana, znanstvenici i prirodoznalci proučavali su trombocite što nam danas omogućuje da znamo puno o trombocitnoj strukturi, funkciji i uopće o životu trombocita. Otkrio ih je francuski liječnik Alfred Donne 1842. godine. Giulio bizzozera, 1882. godine postavio temeljne spoznaje o trombocitima koje su nakon njega bile potvrđivane. Proučavajući mikroskopski animalne vene, otkrio je da je oblik trombocita diskoidan te da nakon ozljede krvne žile u cirkulaciji započinje proces adhezije i agregacije: uloga u procesu hemostaze. Prvi je definirao trombocite kao središnje stanice sustava zgrušavanja. Bizzozero je prije otkrića trombocita identificirao i megakariocite u koštanoj srži koji su ujedno trombocitni prethodnici.

Prije 40-ak godina trombociti su smatrani prije svega stanicama zaduženim za hemostazu (zaustavljanje krvarenja).

Trombociti su krvne pločice tj. malena, bezbojna tjelešca bez jezgre. U litri krvi ih ima od 150–400 x109/1 mm3 krvi. Nastaju u koštanoj srži iz dijelova megakariocita (stanice s velikom jezgrom). Brzo se raspadaju: životni vijek im je od 3 do 7 dana.

Fotografija: slijeva nadesno: eritrocit, trombocit, leukocit

PRP koncentrira trombocite oko pet puta.


Što je to posebno u trombocitima?

Trombociti sadrže alfa granule koje sadržavaju veliku količinu faktora rasta i gusta tjelešca. Alfa granule se oslobađaju agregacijom i adherencijom trombocita na mjestu ozljede ili upale.

Bogatstvo granula u trombocitima

Najzanimljivije je svojstvo trombocita bogatstvo granula u kojima se nalazi veliki broj biomolekula, među kojima je i serotonin. Razlikujemo 3 vrste granula: αlfa-granule, guste granule koje su moćno skladište serotonina (engl. Dens granule) i lizosome. Od 90-ih godina prošlog stoljeća znanstvena istraživanja i tehnologije pokazala da trombocitne GRANULE sadrže obilje faktora rasta. Faktori rasta imaju ključnu ulogu u PROCESU CIJELJENJA I REGENERACIJE TKIVA. Faktori rasta potiču migraciju i umnažanje matičnih stanica.

Najzanimljivije je svojstvo trombocita bogatstvo granula u kojima se nalazi veliki broj biomolekula, među kojima je i serotonin. Razlikujemo 3 vrste granula: αlfa-granule, guste granule koje su moćno skladište serotonina (engl. Dens granule) i lizosome. Od 90-ih godina prošlog stoljeća znanstvena istraživanja i tehnologije pokazala da trombocitne GRANULE sadrže obilje faktora rasta. Faktori rasta imaju ključnu ulogu u PROCESU CIJELJENJA I REGENERACIJE TKIVA. Faktori rasta potiču migraciju i umnažanje matičnih stanica.

Shematski prikaz strukture trombocita

Faktori rasta

PDGF (platelet-derived growth factor) -skupina polipeptida koja stimulira sintezu proteina – osobito kolagena te angiogenezu

TGF beta, EGF, VEGF stimuliraju angiogenezu i sintezu kolagena, staničnog matriksa, fibronektina

PDEGF (platelet-derived epidermal growth factor) stimulira proliferaciju keratinocita i fibroblasta

PDAF (platelet-derived angiogenesis factor) stimulira angiogenezu

IGF-1 stimulira sintezu elemenata staničnog matriksa i mitotsku aktivnost matičnih stanica

PF-4 (platlate factor 4) privlači fibroblaste

Aktivacija trombocita i oslobađanje faktora rasta je ono što ovu terapiju čini tako široko primjenjivom i interesantnom!

Koja je uloga faktora rasta?

KEMOTAKSIJA

UMNAŽANJE STANICA

Učinak faktora rasta na tkiva

Neposredni (unutar 5 minuta)

Rani (30min do 4 sata)

Kasni (4-24 sata)

Odgođeni (do 3 mjeseca)

Ukupni učinak trombocitnih faktora rasta na tkiva

Indikacije za aplikaciju

Očekivani rezultati

Priprema plazme bogate trombocitima

Vađenje krvi

Klijentu se izvadi oko 10-15 ml krvi u epruvete napunjene s antikoagulansom (Na citrat).

Centrifugiranje

Krv se centrifugira na 1000 okretaja odnosno 300g tijekom 6 minuta, čime dolazi do razdvajanja krvi u 3 odjeljka: gornji i srednji “buffycoat” bogati trombocitima i leukocitima, i donji bogat eritrocitima.

Odvajanje trombocitima bogate plazme

Aktivacija trombocita

Aktivacija trombocita se provodi aktivatorom koji sadrži kalcijev klorid, adenin, citozin i tiamin

Aplikacija

Rezultat kondicioniranja krvi

Krv u prosjeku sadrži 2x 105 trombocita po mikrolitru a centrifugiranjem se dobiva plazma bogata trombocitima koja sarži do 5 puta veću koncentraciju trombocita

Metode aplikacije

Injekcijske tehnike (POVRŠINSKE I DUBOKE)

Papule: Površinska intradermalna tehnika, mjesto aplikacije je spoj epidermisa i dermisa

Nappage: Tehniku je osmislio Dalloz Bourguignon, aplikacija se vrši serijom injekcija na dubini od 2 do 4 mm održavajući konstatan pritisak u šprici koja se u kožu uvodi pod kutem od 30 do 60 stupnjeva

Point by point: Duboka intradermalna i hipodermalna tehnika na dubini od 4 mm i više

Mikroinekcijske tehnike (“derma roller” i “derma pen”)

Alfa granule i faktori rasta

Alfa granule otpuštaju faktore rasta cca 10 minuta nakon „aktivacije” trombocita. Održivost trombocita i oslobađanje faktora rasta u tkivo nastavlja se do kraja životnog vijeka trombocita. Uz to trombociti stimuliraju dotok makrofaga i matičnih stanica koje dodatno doprinose procesu obnove i regeneracije tkiva kroz uklanjanje degeneriranog i nekrotičnog tkiva, te potiču regeneraciju tkiva.

Faktori rasta potiču regenerativne procese: kemotaksiju, proliferaciju, diferencijaciju i angiogenezu.

PRF

PRP koncentrira trombocite oko pet puta.

PRF predstavlja noviju generaciju koncentrata trombocita.

Posebna tekstura PRF omogućuje kliničku upotrebu u amorfnom i membranskom obliku. Membranski oblik se koristi za pokrivanje i zaštititu velikih transplantata tkiva. Potiče osteogenezu i angiogenezu.


Prva promocija PRP-a

dr. M. Ferrari 1987:

Otvorena operacija srca i autologna transfuzija komponenta krvi kako bi se izbjegla primjena transfuzije homologne krvi, poslije operacije na otvorenom srcu.

Primjena od: ortopedije, sportske medicine, stomatologije, otolaryngologije, neurokirurgije, oftalmologije, urologije, zacjeljivanje rana, estetske medicine, kardiotorakalne i maksilofacijalne kirurgije.

PRP je autologni proizvod, uklonjena je mogućnost imunogene reakcije te prijenos zaraznih bolesti kao što su HIV te hepatitis.

PRP – dobrobit

U posljednje vrijeme dokumentirani blagotvorni učinci PRP-a na kronične nezacjeljujuće ozljede tetiva, ligamenata, mišića, kostiju (osteoartroze), degeneracije intervertebralnog diska, plantarne fasciopatije i degeneracije hrskavice kao i u skrbi mišićne traume te ishemijskih oštećenja živaca.

PRP – učinci

Čimbenik rasta koji se nalazi u plazmi bogatoj transformirajućim faktorom rasta – β (TGF- β) potiče:

PRP dobio pozornost u popularnim medijima kao rezultat uporabe u liječenju sportskih ozljeda kod profesionalnih sportaša:

Tiger Woods

Rođen kao Eldrick Tont Woods – američki igrač golfa. Smatra se jednim od najboljih igrača golfa svih vremena.

Raphael Nadal

Rafael “Rafa” Nadal Parera, profesionalni španjolski tenisač. Nadal je osvojio četrnaest Grand Slam naslova, zlatnu olimpijsku medalju 2008. i 28 naslova na turnirima iz serije Masters 1000 te je bio član španjolske Davis Cup momčadi koja je osvajala naslove 2004., 2008., 2009. i 2011. godine.

Kim Kardashian


“Vampire facelift”

Sigurnost uporabe

Hipoteza: prekomjerna ekspresija čibenika rasta i njihovih receptora povezana s nastankom tumora i displazije tkiva.

Čimbenici rasta reguliraju različite stanične procese, kao što su mitogeneza, kemotaksija, stanična diferencijacija i metabolizam. Neoplastični rast zahtijeva više kontinuirane doze čimbenika rasta tijekom duljeg vremena. Kod primjene PRP terapije izvanstanični čimbenici rasta razgrade se u roku od 7-10 dana.

Prednosti korištenja: Autologni PRP – bez rizika od unakrsne reaktivnosti – imuno reakcije ili prijenosa bolesti.

Prednosti PRP u udnosu na druge metode rejuvenacije

Kombiniranje s drugim metodama rejuvenacije

PRP se može kombinirati sa:

Filerima – Fileri dovode do trenutačnog povećanja volumena a injektiranje PRP iznad filera poboljšava teksturu i tonus kože te produžava djelotvornost filera za 3 do 6 mjeseci

Laserskom terapijom – Aplikacija PRP nakon laserske terapije značajno ubrzava oporavak i daje bolje konačne rezultate tretmana

Pilinzima – Ubrzava cijeljenje nakon primjene srednje dubokih pilina te poboljšava tonus i teksturu kože

Apsolutne kontraindikacije

Relativne kontraindikacije

Moguće nuspojave

Uvježbanost pripreme i aplikacije je ključ uspijeha

Kao i kod drugih terapija iscrpan trening i iskustvo najvažniji su preduvjeti za optimalan rezultat tretmana!