Korištenje ugljičnog dioksida u medicini ima dugu tradiciju. Karboksiterapija – terapijska primjena injekcija ugljičnog dioksida koriste se od 1932. godine. Od tada se svake godine povećava broj publikacija koje se bave karboksiterapijom, zagovarajući velike učinke ovog terapijskog modaliteta. Kad je riječ o terapijskoj svrsi , karboksiterapija ili aplikacija CO2 ili „injekcija plina“ pretežno se primjenjuju za liječenje problema sa zglobovima i slabom cirkulacijom krvi u donjim ekstremitetima (ishemijske bolest) te u tretmanu kože kod dijabetičara, ali i kod nekih bolesnika sa sistemskim vaskularnim bolestima. Međutim, u posljednje dvije godine ovaj način liječenja postao je u središtu pozornosti kao jedinstvena metoda primjenjiva u dermatologiji, estetskoj dermatologiji i AntiAge medicini. Sama metoda široko se promovira na svjetskim kongresima koji se bave starenjem kože te u mnogim poznatim klinikama specijaliziranim za pomlađivanje kože ova metoda se koristi kao minimalno invazivna, lako podnošljiva od strane pacijenata a donosi maksimalne učinke bez rizika od nuspojava. U Europi je ova metoda predmet istraživanja Sveučilišta u Sieni (Italija) također i u Centru za mikrocirkulaciju, Sveučilišta u Milanu (Italija) te na klinikama u Austriji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj te mnogim drugima.

Što je to karboksiterapija?

Karboksiterapija znači kontroliranu primjenu pročišćenog ugljičnog dioksida u različite dijelove ljudskog tijela s ciljem poboljšanja cirkulacije krvi u tkivima, poboljšanja elastičnosti kože, smanjenju lokalnih naslaga masti ali i poboljšanju kvalitete kože nakon zahvata liposukcije . U talijanskom gradu Sieni osnovno je međunarodno društvo koje se bavi karboksiterapijom n(G.I.S.C. – International Scientific Carbondioxide Therapy Group).

Mehanizam djelovanja CO2

U tkivu ugljični dioksid reagira s molekulama vode i stvara se molekularna ugljična kiselina. Ova kiselina smanjuje pH tkiva. Ovdje dolazi do izražaja Bohrov efekt, točnije što je niži pH, to je slabija veza između hemoglobina i kisika. Dok se primjenjuje karboksiterapija, povećava se oslobađanje kisika iz hemoglobina. Uz to, na razini pH od 6,8 i manje povećava se propusnost stijenki kapilara. Pri pH 6,5 i manje povećava se fleksibilnost kolagenskih vlakana, a smanjuje se njihova čvrstoća. Kao reakcija, pH postaje alkalan, što napokon dovodi do analgetičkog i spazmolitičkog učinka tj. smanjuje se bolnost. Tonus arterija i kapilara se smanjuje, a temperatura kože raste za 1°C. Ovaj učinak u kombinaciji s promijenjenom aktivnosti živčanih završetaka poboljšava prokrvljenost tretiranih lokaliteta. Istodobno se aktivira oksidacija masti iz masnih stanica, pri čemu neki autori navode da postoji izravni lipolitički učinak na adipocite pa se taj učinak koristi za otapanje masti ukoliko se tretira lokalizirana nakupina masti ili celulit (drugačija metoda aplikacije CO2). Preostali CO2 koji se aplicira eliminira se putem pluća. Opisani su i ostali učinci karboksiterapije, točnije sistemski učinci koji dovode do dilatacije koronarnih arterija, bradikardije i smanjenja krvnog tlaka .

Indikacije

Ova metoda pomlađivanja popularna je kod AntiAgeinga te liftinga kože lica, rješavanja problema sa strijama, lokalnim nakupinama masti, liječenju celulita ili izravno oblikovanja problematičnih područja ljudskog tijela (bedra, bokovi, trbuh).

U estetskoj dermatologiji koristi se vazodilatacijski učinak, zajedno s učinkom na intradermalnu reorganizaciju kolagena. Ovaj je učinak vidljiv prilično rano (obično nakon dva tretmana tj nakon 7-14 dana). Tonus kože kao i njezini estetski parametri vidljivo se poboljšavaju. Ugljični dioksid koristi se za rješavanje problema s podbratkom, vratom, dekolteom te opuštenom kožom na trbuhu, rukama i unutarnjoj strani bedara kao i za oblikovanja tijela u uvjetima nakon liposukcije te za liječenje lipomatoze, strija, zatezanju kože na jagodičnim kostima, rješavanju sitnih bora oko očiju te podočnjaka (tamnih, upalih, naboranih) međutim, ovdje primjena zahtijeva puno iskustva.

Karboksiterapija je terapijski modalitet koji se koristi u bolesnika s lošim zacjeljivanjem čira tj rana (ulkusa) na nogama, u bolesnika s perifernim dijabetičkim komplikacijama, u terapiji hipertrofičnih i keloidnih ožiljaka, loše zarastajući kirurških rana, Raynaudove bolesti, Morbus Burgera, akrocijanoze, limfedemu, zacjeljivanju kože nakon primjene kožnih implantata. Karboksiterapija je također učinkovita u terapiji nekih tipova psorijaze, posebno u kombinaciji s tradicionalnim metodama, kod sklerodermije ili kod difuzne ali i lokalne ćelavosti .

Kontraindikacije

Teška ishemijska bolest srca, akutna embolija, tromboflebitis i flebotromboza, gangrena, zatajenje bubrega, neliječeni visoki krvni tlak, moždani udar, trudnoća, dojenje, teška adipoznost, akutna zarazna bolest i vrućica .

Primjena karboksiterapije

Primjena ugljičnog dioksida u dermatologiji i estetskoj medicini zahtijeva posebne uređaje. U Nyce-u koristimo uređaj Carbomed, talijanske tvrtke Carbossiterapia Italiana. Plin teče pod tlakom od 2,5 do 3,5 bara (tj. 250 000-350 000 Pa, 1875-2625 Torr). Za samu primjenu parametri (protok plina u ml / min, ukupni volumen u ml) se postavljaju pojedinačno, ovisno o indikaciji i mjestu. Injekcije se vrše pomoću 30G igle za mezoterapiju, koja može biti dugačka 4, 12 ili 13 mm. Kut ubrizgavanja je od velike važnosti. Kod površinske potkožne primjene kut iznosi 30 °. Vidljivo je povišenje tkiva koje se koristi za liječenje kožnih problema na licu i dekolteu te za poboljšanje izgleda strija. U dubljoj intradermalnoj primjeni kut ubrizgavanja plina iznosi 45 °, pri čemu se ova vrsta primjenjuje koristi za smanjenje masnog tkiva. Ovisno o stručnosti terapeuta i opsegu liječenih lokaliteta, jedan tretman traje između 20-40 minuta, pri čemu ukupni volumen primijenjenog ugljičnog dioksida iznosi 5-50 ml na licu (u fizioterapiji se ubrizgavaju veće količine, oko 20-200 ml po sesiji). Na trupu i ekstremitetima količine se kreću od 200 do 1000 ml.

Broj i učestalost tretmana

Broj aplikacija uvelike ovisi o indikaciji, kao i o tretiranom mjestu. Nakon jednog tretmana učinak neće biti tako izvrstan, međutim, većina pacijenata izvještava o pozitivnom učinku i promjeni estetskih parametara kože već nakon prvog ili drugog tretmana. U oblikovanju tijela (masne naslage) na primjer trupa, trbuha, ruku i bedara, učinci su vidljivi nakon 6 tretmana. . Prema našem iskustvu, pozitivni učinci mogu se primijetiti kod dermatoloških bolesti kao što su psorijaza, rane na nogama potreban je veći broj tretmana no sam zahvat je vrlo učinkovit a uz primjenu obloga za kronične rane može dovesti do brzog zarastanja rana.