Mikrodermoabrazija je vrlo uspješan i iznimno blagi tretman koji čini kožu lica i tijela mlađim te ih odlično regenerira. Naime, učinkovito djeluje na ljuštenje kože tokom blagog uklanjanja površinskog sloja koža. Zato je možemo nazvati najmodernijom i dubinskom vrstom peelinga. Mikrodermoabrazija je minimalno invazivan kozmetički zahvat razvijen 1985. godine u Italiji, koji je u zadnjih nekoliko godina postao vrlo popularan. Zahvat se sastoji od nježnog pilinga površinskih slojeva kože uz pomoć abrazije i sukcije, a doprinosi obnavljanju i pomlađivanju kože. Najčešće se izvodi na licu, ali se može obaviti na bilo kojem dijelu kože (prsa, leđa, ruke, itd.). Postupak mikrodermoabrazije lica je bezbolan i vrlo kratak – traje između 30 i 40 minuta, dok mikrodermoabrazija vrata traje oko 20 minuta. Tretman je pogodan za sve tipove i boje kože. Prije tretmana je potrebno savjetovati se s dermatologom kako biste saznali kakve rezultate možete očekivati, koliko često morate obavljati tretman i s kojim nuspojavama biste se mogli suočiti.

Mikrodermoabrazija – kako djeluje?

Mikrodermoabrazija se izvodi aparatom kojim specijalist prelazi preko kože lica. Iz aparata izlaze kristali ili dijamantne čestice koje nježno ljušte površinski sloj kože (rožnati sloj; lat. stratum corneum), čime se potiče stvaranje novih stanica kože. Kada se koriste kristali riječ je o kristalnoj mikrodermoabraziji. Umjesto kristala mogu se koristiti dijamantne čestice, tada se postupak naziva dijamantna mikrodermoabrazija. Aparat sadrži malu pumpicu kroz koju izlaze kristali kao što su aluminijev oksid, magnezijev oksid, natrijev klorid ili natrijev bikarbonat koji ljušte kožu. Istodobno aparat stvara vakuum koji povlači te kristale zajedno s površinskim slojem odstranjene kože. Vakuum služi i za poticanje cirkulacije lica. Sam postupak je bezbolan, a jačina vakuuma i brzina podešavaju se ovisno o osjetljivosti kože. Mikrodermoabrazija je pogodna za sve dobi, a tretman mogu obaviti osobe od 12 do 65 godina. Ne preporučuje se obavljanje tretmana osobama starijim od 70 godina jer je koža osjetljivija, a kod djece ispod 12 godina tretman izvodi dermatolog ili plastični kirurg. Mikrodermoabrazija lica može se obavljati jednom tjedno do jednom mjesečno, ovisno o koži i razlogu odabira tretmana. Najčešće je potrebno između 6 do 12 tretmana kako biste vidjeli puni učinak. Dijamantna mikrodermoabrazija Kao što smo već spomenuli, ova metoda djeluje na isti način, ali bez upotrebe kristala. Kod dijamantne mikrodermoabrazije se za eksfolijaciju kože umjesto kristala koriste čestice dijamanta.

Mikrodermoabrazija – čemu služi?

Nakon mikrodermoabrazije koža postaje mekša i glađa pa se najčešće izvodi kako bi koža dobila mlađi izgled i ujednačen ton. Odličan je odabir za osobe koje nemaju vremena za dugotrajne oporavke nakon kozmetičkih tretmana. Mikrodermoabrazija se kao tretman preporučuje za osobe koje imaju sljedeće probleme s kožom: hiperpigmentaciju, proširene pore, akne i ožiljke od akni, oštećenja od sunca, nejednak ten kože, bore. Imajte na umu da rezultati nisu vidljivi odmah, već je potrebno više tretmana kroz određeni vremenski period. Postoje razna znanstvena istraživanja koja otkrivaju stvaran učinak ovog tretmana na kožu. Prema istraživanju koje je objavljeno 2001. godine u znanstvenom časopisu Dermatologic Surgery – mikrodermoabrazija je imala najbolji učinak za pacijente koji su imali problema s teksturom kože i nejednakom pigmentacijom, dok učinak na bore nije bio značajan. Prema drugom istraživanju objavljenom 2001. godine u časopisu Dermatologic Surgery koje je proveo J. R. Lloyd, pokazalo se da je 92% istraživanih pacijenata uočilo značajnu razliku nakon mikrodermoabrazije. U ovoj studiji fokus je bio na liječenju akni kod mladih ljudi.

Tretman se smatra sigurnim za žene koje doje, iako isto treba imati na umu da koža može biti osjetljivija i u tom stadiju. Mikrodermoabrazija tijekom trudnoće se ne preporučuje, zato što je koža u tom periodu puno osjetljivija. Svakako se savjetujte s dermatologom prije odluke na tretman.